RESULZADE İSTANBUL'DA ANILDI

Dün İstanbul'daki Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi'nde (ASAM) "Mummed Emin Resulzade 140 Yaşında" konulu konferans düzenlendi.

Haberler 30.01.2024 11:05:00 0
RESULZADE İSTANBUL

Konferans başlamadan önce Merkezin yemek salonunda Rasulzadeh adına bağış yemeği verildi ve ruhu için dualar okundu.

Daha sonra konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğin açılışını yapan Merkezin Başkanı Şair ve Gazeteci Özcan Ünlü, Doğu'nun ilk demokratik cumhuriyetinin kurucusu Memmed Emin Resulzade'nin tüm Türk dünyası için önemli bir isim olduğunu vurguladı. . Yıllar önce Azerbaycan'a yaptığı ziyaret sırasında davet edildiği bir programda kendisine konuşma sözü verildiğinde önceden yazdığı konuşmayı yapmamış, sadece şu iki cümleyle yetindiğini söylemişti: "Resulzade büyük bir insandır. Cumhuriyeti kim kurdu? Fikirleri etrafında birleşmek ve bu Cumhuriyeti korumak her Azerbaycanlının en önemli görevi olmalıdır” diyerek, Resulzade'nin şu mısralarını duygulu bir şekilde dile getirdi: “Sen bizimsin, bizim olduğun sürece, bedende yaşa, yaşa, yaşa, yaşa. çok yaşa ey şanlı Azerbaycan!"

 

Daha sonra etkinliğin moderatörü. Tanınmış gazeteci Mayis Alizade ve araştırmacı gazeteci Aynur İmran, Rasulzadeh'in hayat yolunu, o zor zamanlarda karşılaştığı sorunları detaylı bir şekilde anlattı ancak tüm bu zorluklara rağmen etrafındaki temiz insanlarla onurlu mücadele yolunda ilerledi. ve demokratik Cumhuriyete geldi. Mayis Alizade ayrıca Resulzade'nin farklı yıllarda sürgünde bulunduğu ülkelerdeki aydınlarla yaptığı toplantıları ve bu toplantıların konferans katılımcılarının faaliyetleri üzerindeki etkilerini kronolojik olarak aktardı. Aynur İmran, önce Güney Azerbaycan'da, ardından Türkiye ve diğer Avrupa ülkelerinde yaşamak zorunda bırakılan Rasulzadeh'in gittiği her yere ilim, ilim ve aydınlığı götürdüğünü vurgulayarak, araştırılmanın, çalışılmasının her zaman önemli olduğunu kaydetti. Konferansta konuşan tanınmış Türk gazeteci Seyfullah Türksoy, Rasulzadeh, Abulfaz Elchibey ve Haydar Aliyev'in Azerbaycan tarihi açısından önemli şahsiyetler olduğunu vurguladı. Resulzade'nin Türkiye'ye gelişi ve Atatürk'le ilişkileri hakkında konuşan S. Türksoy, özellikle Resulzade'nin Türkiye ve Avrupa'da kaldığı süre boyunca Türkiye'nin kendisine maddi ve manevi destek verdiğini, bu dayanışmanın iki kardeş ülke için hala önemini koruduğunu kaydetti.

Sonunda konuşmacılar konferans katılımcılarının sorularını yanıtlarken, ASAM yöneticileri de üç yarışmacıya plaket takdim ederek hatıra fotoğrafı çektirdi.

 



BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

HOCALI SOYKIRIMI YENİ YÜZYIL’DA KONUŞULDU

YAPAY ZEKA FIRSAT MI, TEHDİT Mİ

HERKES İÇİN “TÜRK’ÜN SESİ”

AKPARTİ KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKAN ADAYI AZİZ YENİAY, YAZAR VE AKADEMİSYENLERLE BULUŞTU

RESULZADE İSTANBUL'DA ANILDI

VAKFIMIZDAN İHBİR’E ZİYARET